23 oct. 2013

Enervarea de miercuri: nu, Apple nu s-a dus în cap

Aflu de pe feisbuc următoarea trăznaie:

Apple s-a dus în cap. Cum își împart piața tabletelor principalii producători

Apple a lansat o nouă versiune de iPad. Concurența pe piața tabletelor este atât de puternică, încât ilustrează excelent ceea ce spunea cu multe decenii în urmă economistul Ludwig von Mises. În economie obișnuim să numim anumiți mari producători drept “Regi”: avem regele berii, regele ciocolatei și bineînțeles, regele tabletei (nu zic de regii asfaltului, asta e altă poveste, cu 99% politică și doar 1% economie). Dar acești regi din capitalism sunt de fapt neputincioși în fața consumatorilor. În capitalism consumatorul este adevăratul suveran, el decide ce companie crește și care coboară. Pe o piață liberă nimic nu este mai efemer decât succesul în afaceri. Competiția, intrarea pe piață a celor dornici de afirmare, a celor care vor și ei un coltuc de profit, este esența economiei capitaliste. 
Vedem acest lucru în evoluția cotei de piață a principalilor producători. În ultimul an Apple a pierdut jumătate din cât deținea, de la 60% în trimestrul II din 2012 la 32,4% în prezent – o schimbare absolut dramatică, care vine și pe fondul încetinirii creșterii vânzărilor. Va reuși oare ca prin inovație să rămână rege? Se va orienta către antreprenoriatul politic, pentru a-și faulta competitorii prin obținerea de privilegii de la stat (brevete, etc.)? Pe mine mă interesează un singur lucru: indiferent de învingător, lupta să se ducă pe tărâmul proprietății private, al economiei.
(sursa, are un grafic în plus)

Prima întrebare ridicată de titlu ar fi dacă Apple și-a propus cumva să rămână cu peste 60% cotă de piață. Dacă am fi pricinoși, ne-am întreba de ce nu cu 90%, ca în 2011. O fi lăsat răposatul Jobs cu limbă de moarte că „băi Tim, sub 60% din piață ne facem sepuku”?  O fi știind mai bine omul de la Logica Economică, dar noi ne întebăm așa, inginerește, nu cumva detenta cererii, care cerere practic s-a dublat în fiecare din ultimii doi ani, a surclasat orice efort investițonal și logistic? O fi aflat Logica Economică de cetățeni stați la coadă la tablete Apple de la trei dimineața și care, răzbiți de foame pe la prînz, au plecat pînă la urma acasă cu două Allview-uri, un Samsung,  un BigMac și un flacon de diazepam?

A doua întrebare ar fi legată de cealaltă parte a capitalismului, adică de capital. O fi observat autorele că investitorii devin reticenți față de Apple? Știe el de o migrație masivă către Samsung sau Amazon? Sau, Doamne iartă-mă, o fi mai rău, și au început ăștia să se arunce de la etajele superioare?

Altfel spus, ce creștere sustenabilă? Ce dacă nu-s mulți capitalizați ca Apple? Ce dacă n-au mulți cashflow ca Apple? Ce dacă Apple are o marjă de profit operațional uriașă? Ce dacă își permit cheltuieli de R&D ca nimeni alții? În loc să ne bucurăm că în binecuvîntata piață e loc pentru toată lumea, noi avem interogații abisale! Apropo, Apple nu e firma lui Sebi Ghiță, și nici măcar o firmă europeană, unde capitalizarea e în medie 80% bancară. Și nici n-are profitul asigurat la asigurări. Adică e pe bune, și nimeni nu zice că e ușor. Păi?

DEC și Cray au căzut în cap. Windows Mobile a căzut în cap. BlackBerry a căzut în cap. Symbian a căzut în cap. Nokia a căzut în cap. Apple n-a căzut în cap. Să vă spun un secret pe care îl știe toată lumea:

Apple face bani.
Apple face mulți bani.
Apple va face mulți bani
mult timp de acum încolo.

Dacă mă întrebați vă explic și de ce.

Acuma ce să zic, după ce depășim sărăcia și scepticismul copilăriei, piața rămîne piață. De pildă dacă văd că merg bine articolele de rahat cu titluri dramatice și citate din economistul Ludwig von Mises, m-apuc și eu să public. Am cîteva idei pe țeavă:

Tata Motors îi bat la cur pe Aston Martin, Ferrari și Lamborghini, au vîndut de sute de ori mai multe mașini decît toți ăștia la un loc.

sau

Egiptenii s-au culcat pe-o ureche, au făcut acum 4000 de ani trei piramide de o persoană și gata. În doar cinci ani vajnicii constructori bucureșteni le-au luat fața și au umplut Drumul Taberei cu blocuri de garsoniere.

sau

Intuind că va fi depășit la bursă nu doar de Cézanne, ci și de Jackson Pollock, Van Gogh se sinucide. Pe bune, nu ca Năstase!

.j

Niciun comentariu: