20 nov. 2014

Două limite morale care au condus la un vot pre-politic

S-a discutat mult despre motivele pentru care alegerile au fost pierdute, uneori și despre motivele pentru care au fost cîștigate. Unele concluzii au fost bune. Scriu aici despre felul în care am văzut eu lucrurile, în direct și la oră de vîrf.

Tinerii revoltați, după unii cruzi, după alții nesperat de maturi. În același timp hăbăuci și profunzi, serioși și rebeli, cum le stă bine la vîrsta lor. Foarte preocupați pînă în cele mai neașteptate detalii de balene, pătrunjel sau politică, nu toți, nu în aceeași măsură și nu în același timp. Lucruri cu care uneori sîntem de acord dar de cele mai multe ori nu. Doar instictele și apetitul de socializare sînt intacte. Știu la fel de bine ca și noi la vîrsta lor ce înseamnă prietenia și își respectă în cercul lor pasiunile. Sînt profund vexați și solidari cînd cei maturi uzează de forță pentru a le interzice ceva, fie balenele, pătrunjelul sau, incidental, politica. Și atunci se revoltă, singurul lucru pe care forța îl poate obține de la un tînăr e revolta.

Satul mai mult sau mai puțin tradițional. Foarte conservator și în același timp foarte tolerant. Poți să bei toată ziua sau poți să-ți bați nevasta sau vecinul, doar că sînt cîteva lucruri care se fac într-un singur fel. Nu poți să vii la biserică sau la dans îmbrăcat oricum. Nu poți să nu fii cuviincios cu bătrînii, așa cum nu poți să nu-i îngropi cum se cuvine. Sînt cîteva lucururi care se fac într-un singur fel și dacă te abați ești socialmente un paria.

Așa văd eu că s-au petrecut în esență lucrurile, sînt două categorii, aparent needucate după norma studiilor universitare, cărora le-au fost încălcate ultimele limite morale. Din acest punct de vedere aceste alegeri nu au pus în chestiune o opțiune politică ci au întemeiat condițiile în care politica devine posibilă. Sau, pentru sofisticați, tolerabilă.

.j


Niciun comentariu: