Motto: „Emoția trece, interesele rămîn”
Ăsta cred că e drumul pe care-l are de parcurs forța politică victorioasă în aceste alegeri. Și cuvîntul cheie este, zic eu, este descentralizarea, de fapt refacerea drumului firesc al deciziei de la individ și comunitatea mică spre centru, ceea ce presupune un efort lung și anevoios.
Descentralizarea de jure e evanghelizată cel mai adesea sub numele de regionalizare. Regionalizarea nu am înțeles-o niciodată pentru că mi se pare o soluție în căutarea propriei probleme, situație în care soluția e sortită de obicei eșecului. Descentralizarea văzută ca delegare de către stat a unor puteri controlate de stat către instituții desemnate de stat și botezate descentralizate de stat este doar calea de a îngropa definitiv problema descentralizării. O descentralizare reală presupune renunțarea de către stat la unele decizii de interes local sau regional în beneficiul oricărei entități dispuse să și le asume.
Descentralizarea de facto ar putea surveni la inițiativa organizațiilor politice. O soluție ar putea fi noua propunere de lege a partidelor care să stimuleze crearea de organizații politice cu interese limitate. O altă soluție ar fi ca activiștii din organizațiile de bază ale partidelor existente să-și miște curul și între scrutinurile electorale și să stimuleze direct un dialog permanent asupra problemelor de interes imediat. Și lucru bine făcut întru rezolvarea lor.
Ușor de zis, greu de făcut, dar cred că merită efortul pentru că are un sprijin nesperat: uluitoarea mobilizare a electoratului la ultimele alegeri prezidențiale. Mi-e teamă că pe acest drum sîntem singuri, doar noi, cei 6 milioane și Președintele.
.j
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu