14 ian. 2013

În câte feluri n-are dreptate dl.Nicolăescu? În prea multe...

Pentru că dl.Andrei Pleşu ne-a dat recent nişte sfaturi de conduită care ne-au plăcut, pentru că ţinem la tonul dezbaterilor din ţară şi, în ultimă instanţă, din repect de sine, articolul acesta nu începe cu "$%#&% nicolaescule #$%&" ci cu "Domnul ministru Nicolăescu nu are dreptate". Sperăm ca domnul ministru să aprecieze corespunzător.

1.Domnia sa acuză o campanie mediatică împotriva măsurii pe care o propune. Şi cam ce ar dori să facem în loc de campanie mediatică? Să venim la Bucureşti? Să înţeleg că ne ia în serios doar dacă ne încăierăm cu jandarmii?

2."Asigurarea este obligatorie, deci e un fel de impozit". Dacă era impozit îi zicea impozit. Asigurările, fie ele obligatorii, tot asigurări se numesc. Nu se numesc "un fel de asigurări", cu atât mai puţin "un fel de impozit". E ca la maşini. Impozitul pe maşină e impozit iar asigurarea obligatorie e asigurare.

3.Apropo, nici cu banii publici nu poţi face ce-ţi tună ţie prin cap, în caz că dl.ministru ratează nuanţa.

4."sectorul public traieste din banul public; sectorul privat traieste din banul privat". Doar că banul public nu creşte în pom şi nici nu-l aduce Nicolăescu de acasă. El e prelevat obligatoriu din banul privat. Dar asta se întâmplă pentru că aşa am consimţit eu, cetăţeanul român, subiect de drept şi plătitor de taxe şi asigurări obligatorii şi care a subscris liber la constituţie. Îl dau că vreau eu, nu mi-l ia dl.Nicolăescu pentru că i se cuvine. Cam cum ar fi să zic că de mâine banul meu privat va rămâne în buzunarul meu privat şi că domnul ministru n-are decât să facă rost de bani publici de unde-o şti?

5."Cetatenii acestei tari, in proportie de 90%, sunt saraci si traiesc din asigurari sociale de sanatate." Pe care nu le plătesc ei, săracii, că de-aia se numesc săraci, ci ăilalţi 10%. E o observaţie utilă pentru dl.Nicolăescu, pentru cei 90% şi pentru argumentaţia care urmează.

6."Asigurarile sociale de sanatate sunt obligatorii, pentru ca reprezinta sisteme de solidaritate.". Solidaritatea ca obligaţie - se pare că oximoronul i-a scăpat domnului ministru, deşi competenţele domniei sale în ale limbii române sunt în plin avânt zilele astea. Rămâne de lămurit de ce doar ăia 10% trebuie să fie solidari cu ceilalţi 90%? Şi dacă tot sunt solidari, de ce trebuie să încaseze o găleată cu zoaie în freză de la ministrul sănătăţii, care tot din bani munciţi de ei trăieşte?

7."Cand isi gandeste business plan-ul...". Până şi dl.ministru a remarcat că antreprenorul e obligat să-şi gândească planul de afaceri. Spre deosebire de guvern, când rămâne fără bani antreprenorul nu poate ieşi la haiducit la drumul mare. Şi ca să fie pe deplin liniştit dl.Nicolăescu, îl putem asigura că ultimul lucru la care s-ar gândi un antreprenor când îşi face planul de afaceri sunt sfaturile ministrului sănătăţii.

8."...din ceea ce fura de la stat sau din ceea ce incearca sa obtina prin trafic de influenta - sau poate printr-o competitie foarte serioasa si foarte deschisa, ceea ce ma indoiesc". E posibil ca dl.ministru să fi vrut să fie profund şi pur şi simplu nu i-a ieşit, motiv pentru care nici nu l-am citat în întregime. Ceea ce am înţeles noi este urât, urât, urât. Până când se va lămuri chestiunea îi recomandăm să nu mai vină prostdispus la servici, eventual să fie mai atent ce manâncă seara şi cum îşi formulează îndoielile dimineaţa.

9."toti banii publici - vorbim de fondul unic national de asigurari sociale de sanatate - sa mearga catre spitalele publice" - asta e problema. Pentru că, spre deosebire de dl.ministru, privaţii nu vor toţi banii. Nu vor nici proporţional cu contribuţia lor şi nici măcar proporţional cu valoarea serviciilor. Vor exact suta aia care le-ar fi decontată şi dacă ar merge la stat. Dar vor s-o cheltuie unde cred ei de cuviinţă. E dreptul lor de cetăţeni şi de asiguraţi. Precis scrie ceva în contractul de asigurare şi în constituţie pe tema asta. E genul de detaliu pe care nu e bine să-l omiţi nici măcar când te grăbeşti la toaletă, cu atât mai puţin când vrei să faci o lege.

10."Cu coplata cred ca este o problema care trebuie discutata. In acest moment, din punctul meu de vedere, Romania nu este pregatita pentru o trecere la alt sistem care sa cuprinda coplata." Dacă e să-l credităm pe dl.ministru cu o doză rezonabilă de bun simţ, suntem obligaţi să presupunem că se include şi pe sine în fenomen. Prin urmare în primul rând domnia sa nu e pregătit pentru coplată. Dacă nu e pregătit, poate că ar trebui să stea acasă.